You are currently viewing Сексуалното насилие

Сексуалното насилие

Това е една от най-често срещаните  форми на домашно насилие, а и не само домашно, която засяга предимно жени и деца, и която почти винаги остава прикрита.
В българския Закон за защита от домашно насилие липсват дефиниции и определения какво точно е сексуално насилие в семейството. Наказателния кодекс визира като престъпления блудството, изнасилването, робството, трафика на жени и деца с цел продажба и проституция и т.н. Международните актове третират като сексуално насилие всяко посегателство върху интимния свят на жената, като тук се включват сексуален тормоз в семейството, на работното място, в обществото и онлайн. Всеки нежелан от страна на жената опит за сексуален контакт, намек за такъв или принуда се наказва – тук се посочват както блудство, изнасилване и проституция, така и обрязване, насилствен брак, насилствен аборт, бракове между малолетни и много други състави. Стряскаща е статистиката, че всяка 3-та жена в Европа има опит със сексуалното насилие още преди да е навършила 15 годишна възраст.
Освен бруталните видове, сексуално насилие е и всякакъв натиск от страна на някого да осъществи сексуален контакт с жена, като използва докосване, целувки, потупвания, орален секс и други подобни, които жената не желае.
Сексуално насилие  е и използването на сексуални, вулгарни и унизителни думи и намеци, които жената не иска да чува.
Сексуално насилие е и когато на жената се правят сексуални фотоси, без нейно желание, знание и съгласие или когато е насилвана да гледа такива снимки, изпращането на такива фотоси на други хора или постването им онлайн.
Насилването на някого да гледа порнография, да прави секс по начин, който не харесва, да прави групов секс, да предлага на някого друг човек за секс – това е сексуално насилие.
В семейството жената често е принуждавана да прави секс по начин който не харесва или насила, защото й се казва, че е длъжна и трябва да се съгласи  –  това е домашно насилие.
Наследените модели на лошо сексуално възпитание и образование се предават от поколение на поколение и преминават в извращения, като се забравя, че
– сексуалността е централен аспект в човешкия живот, който включва секс, нежност, идентификация, сексуална ориентация, внимание, еротика, интимност и репродуктивност
– сексуалността е възприемане, опит и изразяване чрез желания, фантазии, вярвания, ценности, поведение, защита, ролево поведение и връзки
– сексуалността се влияе от биологични, психологически, социални, икономически, политически, етични, законови, исторически, религиозни и духовни фактори.
Сексуалните злоупотреби и насилието над жени са доста често срещано явление по нашите географски ширини.
През 2014-та година беше задържан втори секс маниак в Бургас, опитал се да изнасили 7 жени и  да блудства с тях.
В края на 2015-та година ми писа жена от гр.Ч., че човекът, с когото живее на семейни начала и  работи при него не й плаща заплатата и  блудства с 16 годишната й дъщеря, като ги заплашвал и психически тормозил да не се оплакват. Страхува се да подаде жалба, нарича го *болен мозък*. Лицето е напуснато от 3 съпруги, има сексуални контакти с травестит и проститутки, съден е по Закона за защита от домашно насилие, но не е изпратен от съда в Център за превенция, затова от неговите действия са пострадали повече от 10 жени.
Трудно ми е да повярвам, че либерално мислещи професори от американски университет, изследващи поведението и връзките, апелират за толерантност и твърдят, че *педофилията не е престъпление*. С тази дума *толерантност* се прикриват всички престъпни посегателства срещу личността. Пример е присъда от 1 година затвор за педофил блудствал с 6 годишно дете у нас. Чести са оправдателни и условни присъди за този вид престъпления, а от страх, срам и недоверие в институциите, жертвите не се оплакват.
Сексуалното насилие заема застрашителни размери онлайн – порно индустрията процъфтява, през телефони и мобилни устройства порнографията е навсякъде и се използва онлайн от всички. Първото гледане на порно е в интернет на 11-13 годишна възраст, търсачките са отчели, че мъжете най-често търсят порно в тийнейджърски сайтове, а всяка секунда около 30 000 интернет потребители гледат порно, като при мъжете гледането на порно е 25 часа седмично!
Образованието и  възпитанието на децата чрез порнографски материали в интернет води до създаването на погрешни сексуални модели на поведение, сексуални проблеми и сексуално насилие. Изкушенията в модерния свят са много, но това не води до нищо добро. С гледането на порнография се усвояват модели на сексуално насилие, подкрепя се робството, проституцията, трафика на жени, изнасилванията, изнудването, униженията и престъпленията като цяло.

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email