Липсата на защита от домашно насилие увеличава престъпленията

ЛИПСАТА НА ЗАЩИТА ОТ ДОМАШНО НАСИЛИЕ УВЕЛИЧАВА ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА

Млада жена е наръгана  10 пъти с нож от бившия си съпруг на улицата  в бургаския жилищен комплекс „Славейков”. Хоспитализирана е, с опасност за живота. След няколко дни в същия бургаски квартал на улицата е убита с нож друга жена от мъж, с когото живее на семейни начала. В рамките на една седмица две жени са нападнати на едно и също място, по един и същ начин от домашни насилници и едната е загинала. Всеки нормално мислещ човек би си задал  въпрос: „Къде живеем?” И защо след първия случай на тежко криминално престъпление никй не е взел необходимите мерки, за да се предотвратят тези посегателства върху живота на жените. Редно би било след първия случай да се свика незабавно Консултативен съвет с всички специалисти и служби, ангажирани в борбата с домашното насилие, който да вземе спешни превантивни мерки за осигуряване на защита и сигурност, но такъв орган в Бургас няма, както и в много други градове.

Да припомним, че за един месец в гр.Бургас през 2012-та година бяха убити 3 жени от домашни насилници. Някои от тях са имали мерки за защита от домашно насилие, които насилниците не са спазвали. Жените са писали жалби до полицията и прокуратурата, че насилието не е прекратено и продължава, въпреки осъждането на насилника – това са компетентните органи, които трябва да задържат насилника и да образуват наказателно производство, но никой не ги е защитил, затова са били убити.

Подценяването на проблема „домашно насилие” от страна на институциите и обществото, принуди млада жена от село до Кърджали през месец май да убие съпруга си с нож след дълго понасяне на домашно насилие.

Най-често използваното хладно оръжие в домашните скандали е ножът, чиято употреба се оказва с фатален край.

Същата драма се разиграва и в близко до Бургас село, където бивша съпруга и приятелят й нападат и пребиват бившия съпруг на жената пред деветгодишното дете на страните. Хвърчали ножове, кръв, брави… И двамата завеждат дело по Закона за защита от домашно насилие. Трето поредно. Питам: Нормално ли е да водиш 3-то дело за домашно насилие? Отговорът е: У нас – да. Защото:

  1. Домашното насилие у нас не е инкриминирано
  2. Законът за защита от домашно насилие обхваща един месец от извършване на насилието
  3. Законът за защита от домашно насилие не е ефективен
  4. Мрежата за защита от домашно насилие е слаба
  5. Липсват ефикасни санкции и механизми за възпиране на домашното насилие и т.н.

Проблемът с домашното насилие в страната все повече се задълбочава. Броят на  подадените молби за защита надвишава 20 000. Последиците са трагични.

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email