Жертва на домашно насилие от психопат

Психопат – човек, който няма съвест

Жертва на домашно насилие от психопатПсихопатиите са многократно повтарящи се във времето действия и привички, извън общоприетите норми. Изразяват се в маниакално поведение – за убийство, самоубийство,контрол, ревност, зависимости от алкохол, секс,наркотици и др./бел.авт. – виж повече в: „Психологически портрет на домашния насилник” ./.

Някои са явно разпознаваеми, други са трудни за дефиниране, срещат се и групирани по няколко вида. Това обяснява защо много жени попадат в мрежите на психопат, заблудени и манипулирани от лъжите му.

Красива и богата интелектуалка, вдовица с няколко имота, с две висши образования и престижна професия при една от своите екскурзии в чужбина се запознава с чужденец. Разменят си телефоните. Чужденецът й звъни настойчиво, непрекъснато й говори, че е много влюбен в нея и иска да й гостува. Няколко пъти идва, като последния път носи със себе си документи за сключване на брак и я уведомява,че е напуснал работата и квартирата си в чужбина и настойчиво я моли да се омъжи за него,защото много я обича и  няма къде да живее.Принудена от обстоятелствата жената му дава подслон, заживяват заедно и след осем месеца  сключват брак. Веднага след сключването на брака им тя става обект на болезнена и неконтролируема ревност, обиди, побои след злоупотреба с алкохол, унизителни скандали на работното й място пред колегите й, тормоз и нечовешко отнасяне, чупене и унищожаване на вещите й.

При един от ежедневните му  пиянски скандали жертвата е зверски пребита, психопата се опитал да я удуши и я заплашил, че ще се самоубие, като построил бесилка от кабел на дървото в къщата й, където го заварили дошлите на местопрестъплението полицаи. Пред тях насилникът се държал агресивно, взел и дърво от двора, с което удрял лекия автомобил. Образувана е преписка за опит за убийство чрез удушаване.

В съдебномедицинското удостоверение на пострадалата четем: „В дясната половина на шията наличие на три синкаво-морави кръвонасядания 9х4 см, успоредни едно на друго. В областта на първи пръст на дясна ръка оток и синкаво кръвонасядане на площ 2х1 см.В средата на кръвонасядането охлузване 7х4мм.Под дясно коляно охлузване с корица над нивото 1х1см.В средната трета на ляво бедро наличие на червеникави кръвонасядания 3х1 и 1х1 см.”

Обяснения на домашния насилник, дадени пред разследващите: „Във връзка с молбата на съпругата ми заявявам, че изнесеното от нея отговаря на истината.Наистина много се бях афектирал, защото си мислех, че има връзка с друг мъж.”

Образувана е прокурорска преписка по чл.144 ал.1 и ал.3 от НК – увреждане и унищожаване на имущество и закана с убийство.

Разследващите не са разследвали опит за убийство чрез удушаване, въпреки пълните самопризнания на извършителя и представените доказателства.В докладната записка на районния полицейски инспектор четем: „И.се жали, че след употреба на алкохол съпругът й е нанесъл побой и отправя обидни думи.В снетото обяснение той потвърди изнесеното в молбата, като заяви, че това повече няма да се повтори…На основание чл.63 от ЗМВР му съставих протокол за предупреждение за отговорността по чл.144 ал.1 и ал.3 от НК”.

Пострадалата завежда бракоразводно дело.Полицейските и прокурорски преписки са изпратени в съда.Дават им помирителен срок от шест месеца, през който жертвата е подложена на системни побои, тормоз, емоционално изнудване с убийство и самоубийство.Отново след злоупотреба с алкохол насилникът става ревнив, заядлив, нервен, агресивен – нанася й побой, души я, скубе я за косата, рита я, обижда я, като същевременно я заплашва , че ще я убие и след това ще убие и себе си – това четем в молбата на пострадалата до съда.

От полицията питат жертвата на домашно насилие няма ли къде да отиде докато се разведат, жената им отговаря, че жилището си е нейно и тя няма да го напусне.Отговарят й, че насилника няма къде да живее и го оставят, въпреки опасността за живота й.От прокуратурата й обясняват, че не се намесвали в сложни влошени отношения между съпрузи в развод.

На бракоразводното дело домашният насилник си признава пред съда брачните провинения като заявява :”Аз обичам тази жена! Да, признавам, аз бях лош, но аз искам да бъда вече добър човек и повече няма да правя така.”Плаче пред съда, разчувства съдията и тъжителката, успява да измоли по-дълъг помирителен срок, след което заминава за дълго време на работа в чужбина.Тормозът продължава като кибертормоз, шпиониране, тотален контрол и зависимост, икономически тормоз, емоционално изнудване със самоубийство, ако тъжителката се разведе с него.

Следващата година отново е пребита след опит за удушаване и пиянски скандал на ревностна основа.Жената подава жалба до районна прокуратура и психодиспансера с молба да го освидетелстват.Полицията го търси за психическо освидетелствуване, но деецът отново се укрива в чужбина.В псмото от управителя на психодиспансера до домашния насилник четем: „ Моля явете се в Психодиспансера за преглед и диагностична преценка в три дневен срок от получаването на настоящата покана.”Преписката е прекратена по давност.

След злоупотреба с алкохол и поредното заплашване със самоубийство, домашният насилник заявява, че отива да се самоубива както правели самоубийците в Германия и Швейцария – като шофира лек автомобил в насрещното движение, качва се в колата на жена си и причинява пътно-транспортно произшествие. Съден е по чл.343 т.б   НК – причиняване на средни телесни повреди на няколко лица след употреба на алкохол.

Физическият и психическият тормоз прераства в икономически злоупотреби – домашният насилник укрива доходите си, мами я, лъже я, опразва банковите им сметки и я оставя финансово зависима от него с неплатени сметки на нейно име като местно задължено лице.С укритите средства насилникът издържа млади, проституиращи рускини, на които плаща самолетни билети, екскурзии в арабския свят, изпраща им пари и други облаги.

Жертвата подава молба за развод.Разбира, че я е измамил още при сключването на брака им – попълнил е декларации с невярно съдържание в гражданското и полицията, излъгал я е с образованието си, с професията си, с броя на сключените бракове, броя на децата си, укривал е от нея и друг брак с българка и дете родено от този брак, не е инженер, а монтьор.Освен че е сключил брак с документи с невярно съдържание, чужденецът не е донесъл и документ от психодиспансер в чужбина,откъдето идва, че е психически здрав. Установява, че е бягал и се е криел в различни държави, за да не плаща издръжка на трите си деца,като живеел при имотни жени, за да не плаща наем, че бесилките, заплашването с убийство и самоубийство, побоите, ревността, обидите, вулгарното и арогантно поведение, тормоза, проститутките и алкохола са негова „запазена марка” и този театър се е  разигравал на трите съпруги, които са го изоставили – т.е. маниакално поведение.

По време на развода жертвата отново е заплашена с убийство и изнудвана със самоубийство от насилника. Подава жалба до прокуратурата и настоява за психическото му лечение.В преписката четем: „Материалите по преписката сочат за влошени взаимоотношения от години.Недопустимо е прокуратурата да се намесва в сложни отношения между съпрузи при неприключило бракоразводно дело.”И също: „Заплашването със самоубийство не е престъпление.”Уведомяват я, че насилникът отново е предупреден с протокол по ЗМВР по чл.144 ал.3 НК и я насочват към ЗЗДН. Домашният насилник продължава да я заплашва – жертвата е подложена на денонощен  кибертормоз с смс съобщения, че се самоубива, че ще я убие, че ще я опозори публично във вестник, че продава и унищожава имуществото й, тормози и заплашва и близките й. Болният мозък на психопат и липсата на задръжки го отвежда в жълтата преса, където дава платени интервюта на продажни журналистки пълни с лъжи и клевети по адрес на тъжителката.В отмъстителния си план включва проститутки и лица с неговата диагноза, които пълнят долнопробни интернет сайтове с вулгарни, обидни и неверни коментари за жертвата.

Пострадалата подава молба за защита срещу домашно насилие до районен съд.Образувано е първото дело за домашно насилие за нарушаване на човешки права чрез заплашване с публично опозоряване в пресата, реализирането му в жълт вестник и кибертормоз с обидни, заплашителни и вулгарни смс-и, изпратени до жертвата и нейни роднини.Афектиран от това, че жертвата е подала освен молба за развод и молба за защита от домашно насилие, психопатът още по-агресивно започва да я тормози.Докато се разглежда делото за домашно насилие я заплашва и изнудва с нови публикации и медийни изяви – щял да монтира и разпространи в интернет нейни голи снимки, следващото му интервю щяло да бъде в „Господари на ефира” и вестник с по-голям тираж.

Жертвата търси помощ отново от прокуратурата – моли да вземат мерки и да го освидетелстват.Преписката е връщана два пъти от разследващите полицаи с лаконичното: „Той не си вдига телефона” и прекратена след шестмесечния срок, като пострадалата е насочена към съда отново – да го съди за обиди, клевети, заплашване и др.по реда на частното обвинение.

Психическото и емоционалното насилие върху нея продължава.В протокол за проведена консултация в Центъра за превенция на насилието и престъпността четем: „Клиентката се оплаква от системен психически и кибертормоз от страна на съпруга си, с който са в процес на развод.Тя дълго е проявявала търпимост към лабилното му психическо състояние и нервни изблици, но нещата ескалират и съпругът й дори прави суицидни опити.Клиентката е с висок интелект и по време на консултацията проявява висока тревожност и емоционална лабилност.Причината за това е, че дълго време е била подложена на психически дистрес.”

Извадка от психологичната  експертиза на специалист по клинична психология и психосоматика:”…Чувства се потисната, тревожна, лъгана, унизена, незащитена, защото той успешно се укрива от принудително освидетелстване и лечение.Наранена е, въвлечена във война, в която й се отправят автоагресивни послания и поддържат у нея стрес и напрежение, страхови състояния, провокации и паника.Като се започне от непоносимите му сцени на ревност, които се изразяват в системен домашен физически и психически тормоз и изнасянето на конфликта извън дома и включването в него на други хора, минава се през безкрайни агресивни и автоагресивни постъпки и се стигне до безкрайните му изневери с проституиращи момичета, за които той садистично й споделя, за да я наранява и безбройните заплахи, стигащи до психотонични фантазии за  унищожение на нея и близките й, автоагресивните нагласи, фантазии за публично унижение, перманентен телефонен тормоз, който управлява живота й….Тя има нарушение на съня и заспиването, наличие на болки в главата и врата, аритмия, усещане за умора и емоционална подтиснатост, повишена тревожност, липса на апетит, отслабване на тегло, трудно се застоява на едно място.Наличие на кардио-васкуларни симптоми.Животът на тази жена е в хаос и този хаос е отражение на нейното физическо и психично здраве…”

Бракът им е прекратен по негова вина – за негови извънбрачни връзки с руски проститутки.Жертвата е подложена на нечовешки кибертормоз, заплашване с убийство, заплашване с публично опозоряване, заплашване с унищожаване и повреждане на имуществото и  изнудване в седеммесечния срок, през който се разглежда делото й за защита срещу домашно насилие.Подавала е жалби до прокуратурата през този период – без резултат.Осъден е  по закона за защита срещу домашно насилие.В постановеното съдебно решение по ЗЗДН четем:”Действията му са създали у нея психически дискомфорт и представляват акт на психическо и емоционално насилие, което се стреми да ограничи личната свобода и личните й права.Дори текстовото съобщение,което е било изпратено до нейния брат също е насочено спрямо нейната личност.Молителката е била поставена в позиция да се притеснява за собствената си чест и достойнство, при положение, че ответникът по молбата е направил достояние на широка публика техните брачни взаимоотношения и я е заплашвал, че ще направи достояние на неограничен кръг от хора допълнителни факти, свързани с най-съкровените й преживявания.Мотивиран от изложеното, съдът намира, че е наранил личното й достойнство и чест и е осъществил поведение, насочено против накърняване на нормалното й психоемоционално състояние, като по този начин е осъществил спрямо нея акт на психическо и емоционално насилие – действие, което попада под обхвата на чл.2 от Закона за защита от домашно насилие.Актът на психическо и емоционално насилие спрямо нея се изразява в отправяне на обидни електронни съобщения и заплахи за излагане на факти от интимния й живот пред неограничен кръг от хора, поради което за да бъде ефективна наложената защита следва да бъде ограничен и достъпа на ответника до съвместно обитаваното жилище, като бъде отстранен от него за срок от една година, като му бъде забранено да приближава жилището, местоработата и местата за социални контакти и отдих на молителката на разстояние 100 метра за същия период от време, за да се осуетят възможните евентуални контакти между тях.”  Налагат му глоба, забрани и го предупреждават:”При неизпълнение на заповедта на съда, полицейският орган, констатирал нарушението, задържа нарушителя и уведомява незабавно органите на прокуратурата.”

Глоби, мерки, забрани, съд се оказват неефективни срещу този домашен насилник.Насилието ескалира.Тормози я и я заплашва, продава и унищожава мебелите и електроуредите й, обсебва имота й, превръща къщата й в бардак, изнудва я.Жертвата сезира полицията и прокуратурата за неизпълнение на съдебното решение по ЗЗДН и съдебната заповед – без резултат.

Посещава отново Центъра за превенция на насилието.В психологическото становище е записано: „Клиентката съобщава, че от дълго време е обект на психически тормоз от страна на бившия й съпруг, който съзнателно и целенасочено й причинява душевна болка.Той използва средствата на вербален, индиректен и кибертормоз.Подложена е на обиди, заплашване, разпространяване на лъжи с цел уронване на достойнството и авторитета на личността й.Насилникът върши всичко това предимно чрез средствата на електронна комуникация – мобилен телефон и интернет….Емоционална сфера – висок интензитет на преживяваните емоции от негативния спектър.Съществува висок риск клиентката да развие емоционално разстройство, като депресия и тревожност, като последствие на хронично осъществяваното върху нея психическо насилие.”

Правна уредба: Раздел ІІІ, Изпълнение на заповедта за защита, чл.21 ал.2 от ЗЗДН :”При неизпълнение на заповедта на съда, полицейският орган,констатирал нарушението, задържа нарушителя и уведомява незабавно органите на прокуратурата”.

Наказателен кодекс на Р България, чл.296 ал.1 :”Който попречи или осуети по какъвто и да е начин изпълнението на съдебно решение или не изпълни заповед за защита от домашно насилие, се наказва с лишаване от свобода до три години или глоба до пет хиляди лева.”

Чл.296 ал.2 от НК: „Който с цел да попречи или да осуети изпълнението на съдебно решение унищожи, повреди, укрие или отчужди вещ, за която се отнася това решение, се наказва с лишаване от свобода до три години или глоба от хиляда до десет хиляди лева, ако извършеното не съставлява по-тежко престъпление.”

Обяснения на домашния насилник пред съда: „…Продадох готварската печка и съдомиялната машина през есента, за да си набавя финансови следства.А масата с шестте стола я нарязах и изгорих в печката, защото през зимата беше студено!”Това са престъпления както по Закона за защита срещу домашно насилие, така и по Наказателния кодекс.

Правна уредба: чл.216 от НК: „Който унищожи или повреди противозаконно чужда движима или недвижима вещ, се наказва с лишаване от свобода до пет години.”

Чл.206 от НК: „Който противозаконно присвои чужда движима вещ, която владее или пази, се наказва за обсебване с лишаване от свобода от една до шест години”.

Осъден е и по друго гражданско дело за непозволено увреждане да й заплати обезщетение, затова, че е разпространявал неверни и позорни обстоятелства в жълта преса и я е опозорил публично.Из съдебното решение: „Преди интервюто  ищцата се е ползвала с репутация на колегиален, услужлив, интелигентен и възпитан човек.Тя е известен автор на художествени произведения и публикацията на процесното интервю й се е отразило изключително , тъй като е имало отрицателни отзиви в публичното пространство.Установява се, че след интервюто в публичното пространство е имало злостни и обидни коментари и квалификации, злепоставящи ищцата, които са пряко следствие на изложените в интервюто на ответника неверни и позорящи ищцата изявления, даващи й оценка на користен човек.От свидетелските показания става ясно, че ищцата се е затворила в себе си, избягвала е контакти с колегите си, а същите започнали да странят от нея, както и че е преживяла душевно много тежко създалата се ситуация.Ответникът не опроверга вината си, за което следва да се ангажира деликтната отговорност за обезщетение на причинените на ищцата неимуществени вреди, изразяващи се в претърпените от нея душевни болки и страдания и широкия обхват на негативния обществен отзвук.”Осъден е за й заплати обезщетение 3000 лв – толкова струва в България увреждането на личността, честта,достойнството и доброто име на известна в обществото,  публичното й опозоряване във вестник с 250 000 броя тираж и едногодишен тормоз в интернет.Не е изплатил обезщетението на пострадалата, което към днешна дата вече е 5000 лв и е предаден на съдия-изпълнител за принудително събиране на вземането.

Правна уредба: чл.1 ал.2 от ЗЗДН :”Отговорността по този закон не изключва гражданската и наказателната отговорност на извършителя”, което принуждава пострадалите от домашно насилие да водят нови съдебни дела срещу извършителя и напълно обезсмисля осъждането  му по ЗЗДН.

По време на действието на ЗЗДН и съдебната заповед тъжителката е заплашвана с унищожение.Подала е жалба до прокуратурата.Отново е предупреден с протокол по ЗМВР по чл.144 ал.3 от НК.

Домашното насилие срещу нея не е прекратено.

През едногодишния период за защита от домашно насилие жертвата има три съдебни дела от наказателно частен характер за същите деяния, за които е осъден по Закона за защита срещу домашно насилие, след подавани жалби до компетентните органи, които не са реагирали. Не е и освидетелстван психически.


+ суицидни опити – опити за самоубийство
++ садизъм – жестокост, кръвожадност, свирепост
+++патологичен – ненормален, луд, неестествен, нереден, нередовен,неправилен, аномалия, противоестественост, извратеност

Мариана Праматарова

Адвокат Мариана Праматарова е магистър по право със самостоятелна адвокатска практика. Работи предимно в Бургас и региона. Профилирана е в частно-правни отношения от областта на гражданско право. Сфера на дейност: гражданско и семейно право, ЗЗДН, предлага юридически услуги и консултации.