Преодоляване на зависимост от домашен насилник

Преодоляване на зависимост то домашен насилникБезотговорното отношение на държавата по проблемите на домашното насилие у нас, липсата на култура в обществото, примитивизмът и незнанието в институциите са фактори, които налагат на пострадалите от домашно насилие да се справят сами с кризисните ситуации, в които са попаднали. Пренебрежителното отношение към жертвите на домашно насилие у нас е показател, че те са поставени в заплашителна и рискова среда, без реална подкрепа, дискриминирани са по признак „пол” и са третирани като аутсайдери. Тяхното психическо, емоционално и физическо състояние е без значение за формално съществуващите институции.

„Човек е едно цяло от три нива – емоционално, умствено и физическо. Ако има дисбаланс дори само в едно от тях, то влияе на останалите. Неговите емоции имат физическо проявление – стрес и остри заболявания. Не преглъщайте чувства като скръб, гняв, унижение, възмущение – ще се разболеете” – разясняват психолозите.

Отен и Йонас /психолози/ провели експерименти и изучавали гнева, унижението и щастието. Резултатите показали, че унижението превишава останалите чувства и е най-силната, най-интензивната емоция, която има дълготрайни последици – сложни поражения в организма.

Жертвите на домашно насилие, които са били дълго време обекти на перманентно унижение – потъпкване на правата им, контрол, ревност, гняв, срам, емоционално и физическо нападение имат широк спектър от негативни емоции и преживявания. Никой не ги е научил как да се справят в тези ситуации и затова остават в състояние на подчиненост и зависимост от домашния насилник дълго време.

Какво да се прави?

 • Следвайте „червената лампичка” на интуицията си” – препоръчват психолозите. Щом като нещо ви подсказва, че в отношенията ви има нередности – препрограмирайте съзнанието си, проучете страданието, определете зависимостите, създайте нова настройка – освободете се от подлеците, позьорите, лицемерите.Обградете се с хора, които ви обичат, които могат да ви помогнат, освободете се от напрежението и мислите, които ви тревожат.
 • Владейте се – премахнете чувства като страх, гняв, ревност – зависимостите доминират и ако сте разстроени няма да усвоявате новия модел активно.Напрежението е сигнал за зависимост.

 • Игнорирайте всичко, което краде времето ви – насочете усилията си към увеличаване на работоспособността и личностното ви развитие.Това е промяната, която очаквате – да се приеме реалността с разбиране и да се използва за израстване.

 • Егото ви изпитва заплаха за сигурността, не желае да приеме новите привички и навици – променете мисленето си и научете егото си да ви се подчинява, като създадете нови модели и нови правила.Не повтаряйте грешки и модели от взаимоотношенията на вашите родители и вашето предишно поведение.Не робувайте на стереотипи. Отворете се за мъдростта и се учете всеки ден.Накарайте ситуацията да работи във ваша полза.
 • Приемете, че колелото е измислено отдавна – един път е горе, един път долу, два пъти по средата и помнете, че се върти.
 • Не се страхувайте да изхвърлите от живота си ненужното – хора, вещи, привички, чувства – хигиената във взаимотношенията е също толкова важна, колкото и в къщата ви.Във вселената празни пространства няма – на тяхно място ще се появят нови.Порасналите хора в емоционално и духовно отношение не се страхуват от самота и сами изграждат живота си.Вярвайте, че най-хубавото в живота ви предстои – приятни занимания, хора, които няма да ви нараняват и ще ви обичат.Опитът ще ви помага да избягвате т.нар.”токсични хора”.Изборът е ваш.
 • Не се страхувайте от новото – експериментирайте във всичко.Не се съобразявайте със стари навици, недоразумения, хорско мнение.
 • Изкоренете колебанието – станете решителни и действайте.По-добре да опитате, дори и да не успеете от първия път, отколкото да се упреквате, че не сте опитали.
 • Не се оставявайте да бъдете провокирани и манипулирани от насилника – игнорирайте дразнителя, не падайте на неговото ниско ниво – така прекъсвате захранването на веригата стимул-реакция.

 • Направете си план за действие и го следвайте – дефинирайте целите си и ги осъществявайте.”Победителите могат да ви кажат накъде са тръгнали, какво смятат да направят по пътя си и кой ще ги придружава”./Денис Уайтли/.

 • Злите хора завиждат и мразят.Това е техният начин за възхищение”./Виктор Юго/ – такъв е и вашият домашен насилник, нали?Описвате го като зъл, приятен колкото надзирател в затвор, неуверен, инфантилен, отвратителен, студен като мъртвец, акула, която изяжда жертвата, пресметлив изнудвач, измамник и хладнокръвен егоист.Е, не сте мазохист, за да живеете с такъв екземпляр, нали?
 • Канадски учени са изследвали кибернасилници и са установили, че хората, които изпращат много смс-и са повърхностни, неграмотни и с нисък морал – тази информация е за сведение на пострадалите от психически и емоционален терор на домашни насилници, които използват телефони и интернет за обидно и унизително отнасяне с жертвата.Замислете се: може ли такъв човек да ви обиди? Не, разбира се. Не му обръщайте внимание. Простотията има много лица – това на кибернасилника е само едно от тях.
 • Не хранете „ламята-клюка” – игнорирайте хората, които ви влияят зле, клюкарстват, дърпат ви назад, не са на вашето ниво, не учите от тях нищо ново, използват ви и лицемерничат.
 • Изхвърлете страха от живота си – вие сте човешко същество, което има собствен път на развитие, а не паразит.Имате собствено пространство, индивидуалност и собствени планове, които не зависят от другите хора.
 • Изхвърлете от живота си фикс идеята да се съобразявате с други хора – никой не може да ви направи стойностни и значими, освен самите вие.Обичайте себе си.Вие имате други потребности и не зависите от одобрението на другите хора.Дистанцирайте се от неприятните.
 • Всеки човек има врагове – проверявайте щателно всяка информация.Не се доверявайте, не се оставяйте да ви манипулират и заблуждават.”Ласкателите са първите предатели” – избягвайте ги.

 • Не наблюдавайте живота отстрани, а активно участвайте, създавайте, изграждайте.Не влизайте в клишета от типа „Биг Брадър” – вие не живеете във виртуален инкубатор с поставени лоши актьори в него, а в реалността, където вашата ситуация е уникална – сътворете вашия свят.
 • Проявявайте избирателната си активност във всичко – не се оставявайте в лапите на недобросъвестни хора, не се подвеждайте по съветите на доморасли „психоложки”, „сексоложки”,”астроложки”, които се възползват от вашата моментна слабост – търсете компетентни специалисти.

 • Освободете се от всички зависимости – към тях спадат и антидепресантите – заменете ги със спорт, разходки на чист въздух, плуване, езда, йога, танци – много по-ефикасно средство са за възстановяването ви.Сега имате време за хоби, пътувания, общуване, развлечения – използвайте го.

 • Не се обяснявайте, не се извинявайте и не съжалявайте – пред приятели не се налага да го правите, а враговете ви няма да ви разберат.Приемете, че случилото се е най-прекрасното за вас, за да поемете в свои ръце новия си живот.

 • ”Никога не подценявайте подлостта на хората.Дори, когато те са мили, особено, когато те са мили.”/Алис Монро/

 • Говорете за проблема, споделяйте го, изобличавайте тези, които ви пречат да живеете достойно, но знайте, че „голата истина не винаги е приятна за гледане”, както и помнете, че „почтенността и искреността са доста скъпи подаръци – не ги чакайте от евтини хора”/Уди Алън/.

 • Сложете си щастливата усмивка на откриватели и смело препускайте през приключението, наречено „живот”.

 • Смехотерапията лекува всичко, дори когато е „смешен плач”, ирония или самоирония.

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email