Жертва на домашно насилие иска „Крумови закони“

Крумови закони – кратка история

Жертва на домашно насилие иска "Крумови закони"Великият български държавник кан Крум е създател на първите писани закони в Дунавска България. Той удвоява територията на България, като приобщава земите на Румъния, част от Унгария, крепостите Сердика, Адрианопол, Месемврия и други, разбивайки Аварския хаганат и отблъсквайки нападението на Византия, унищожавайки цялата й армия. Победата му над Византия при Върбишкия проход през 811 година ужасява цялата империя с опозорената на кол глава на император Никифор .

Заслугите му са много, но накратко ще припомня кое е наложило създаването на първите писани закони, останали в историята като „Крумови закони”.

Българският кан Крум създал своите закони, след като разпитал пленените аварци защо се разпаднала тяхната държава.Отговорите им били красноречиви: „умножили се взаимните клевети, погубени били благоразумните и храбрите, злодейците и крадците станали съобщници на съдиите, умножило се виното и всички станали пияници, после станали рушветчии, сетне всички станали търговци и се лъжели помежду си”.

Така Крум Страшни издал закони, които да наказват със смърт лъжците и клеветниците, на крадците да се пречупват пищялките и да се конфискуват имотите им, изкоренил лозята, за да няма пияници и заповядал да се дава предостатъчно на просяци и бедни, така че да не искат втори път, а който не стори това – да му се конфискува имотът.

Защо 1200 години след смъртта на кан Крум жертва на домашно насилие от България ще иска връщането на „Крумовите закони”? Отговорът е даден по-горе от пленените аварци.

Разкази на жертви на домашно насилие

Ето и разказът на пострадалата Р.от гр.Бургас – трета съпруга, жертва на домашно насилие от нелекуван алкохолик:”Пие и ме бие. Не го лекуват от алкохолизъм. Непрекъснато е пиян. Пие от четири часа сутринта. Вечерта добива кураж и под булото на алкохола започва да ме тормози, обижда ме, псува ме, прави скандали на ревностна основа, изгори дрехите ми, чупи мебелите, заплашва ме, гони ме, полудява. Когато успея да избягам от него, започва да звъни по телефона и ме заплашва, че ако не се върна ще ме убие и ще се самоубие.След пореден домашен среднощен скандал се качи гол и пиян в колата и тръгна да се самоубива. Веднъж легна на релсите на жп гарата. Правил е това и с предишните си съпруги.Разведох се с него.Не ме остави на мира – тормозът продължи.Осъдих го и за домашно насилие – продължи да ме тормози и заплашва. С организирана престъпна група изнесе и продаде имуществото ми. Образуваха досъдебно производство след хиляди перипетии. Полицията нищо не му правеше – не можели да го намерят!Разбирай – защото не искат да го намерят и защото не са го търсили. Положението стана нетърпимо. Полицайка ми каза: „Защо се занимавате с полицията? Не може ли да си намерите две-три яки момчета и да си решите проблема?!” Да, аз мога да си намеря 2-3 яки момчета, които така ще се справят с мерзавеца, че и майка му няма да го познае, но нали живея в законова и правова държава, в която има полиция? Вие, госпожо, виждали ли сте орел кълвящ делфин? На това ще заприлича страхливеца и наистина ще си реша проблема. Друга разследваща при поредния разпит ми каза: „Ама то като го гледаш така, не изглежда на такъв!” Имам предложение – за улеснение на полицията, съдът да започне да си служи с методите на инквизицията и да дамгосва по челата домашните насилници, за да бъдат явно разпознаваеми от пръв поглед както за полицаите, така и за другите жени.Затова искам въвеждането на „Крумови закони”.”

Т. от гр.Поморие е жертва на домашно насилие с две деца от алкохолик. „След петнадесетгодишен брак най-сетне се разведох с чудовището, с което съм живяла. Осъдих го за домашно насилие и какво от това? Продължи да тормози и мен, и децата, и 72 годишния ми баща. Съдейки по бездействието на полицията насилието ще си продължава. Заведох ново дело, което не приключи в моя полза. Сега най-пострадали са баща ми и децата. Водя в момента друго дело. Това домашно насилие няма край.Нямам доверие нито на полиция, нито на съд. Искам да има у нас „граждански патрули”, защото съм сигурна, че при такива случаи те ще ме защитят.”

„Справедливост без сила и сила без справедливост – и двете са жалки”. /Ж.Жубер/

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email