Интернет изневери и разводи

Интернет изневери и разводи„Навикът е подобен на въже – вплитаме в него ден след ден по една нишка и в края на краищата не ни стигат силите да го разкъсаме.” /Х.Ман/

Какво се случва с българското семейство? Защо все повече двойки избират да живеят без брак? Това пряко следствие ли е от социално-икономическата обстановка у нас или има и други причини? Как общуваме днес?

Във връзката всеки от партньорите играе игра и влиза в роля. Всички се учим и трупаме житейски опит играейки. Съвременните игри се пренесоха на нова сцена – виртуалната. Богатството на реалните преживявания отстъпи пред онлайн комуникацията. Контактите между хората загубиха емоционалните компоненти на общуването – интонация, жестове, мимика /важни невербални детайли/. Все повече хора страдат от интернет зависимост и се оплакват от липса на любов, приятелско общуване и съчувствие. Днешните връзки са кратки, динамични и непълноценни.

60% от двойките живеят без брак, въпреки родените деца от връзката им. Като причини за нежеланието си да сключат брак изтъкват страх от брака, страх от развод, липса на сигурност, социално-икономическа нестабилност, недоверие към партньора и незачитане на брачната институция.

Какво ги кара да живеят заедно тогава? Животът в двойка е по-евтин, по-лесен и по-удобен. С признаването на роденото от връзката дете, бащата декларира отговорността си пред детето, но не и към партньорката си – майката на детето.В много случаи съвместното съжителство се свежда до отношения между съквартиранти.

Все повече хора избират свободата си, разочаровани от брака. Разводите, заради изневери, започнали в интернет, отбелязаха скок нагоре от 2011 до 2013 година.

Компютъризацията на живота ни безспорно ни улесни в работата и социалното общуване, но наред с това ни донесе неудобства, рискове и опасности.

Интернет зависимостите не се отличават от другите зависимости – алкохол, хазарт, наркотици, секс. Специалистите са категорични, че ако влизате в интернет повече от три пъти дневно без работата ви да е свързана с ползването му или не можете да издържите без ползването му няколко дни, то със сигурност страдате от интернет зависимост. Характеризира се с маниакално поведение.Всички познаваме такива хора – денонощно са в интернет, в социалните мрежи, имат нездрав вид, изнервени са, когато не могат да ползват мрежата, непрекъснато постват, коментират, харесват от телефон и лаптоп, независимо къде се намират.Като зомбирани са.

 

Какво търсят мъжете в мрежата?

  1. Комуникация с близки и приятели / ако живеят далеч от тях/
  2. Желание да общуват с жени / воайорство, партньорки, авантюри, секс, забавления/
  3. Следене/шпиониране на партньори и приятели
  4. Споделяне на позиция по обществени въпроси /политически, спортни и др./
  5. Информация за новини и събития

 

Какво търсят жените в мрежата?

  1. Комуникация с близки и приятели
  2. Партньори
  3. Следене/шпиониране и наблюдение на партньори и приятели
  4. Разтоварване след работа
  5. Новини и събития

 

Само 5% ползват мрежата за работа. Активните жени с културни интереси са едва 4%. Преобладава ролевото поведение. На сцената се изявяват различни играчи /потребители/, които играят роли на фона на задкулисието.Социалните мрежи са основното средство за комуникация днес.Себепредставят се хора, медии, организации / с реални или лъжливи профили, снимки,статуси и коментари/. Социалното поведение на играчите се наблюдава от публиката. Снимките доминират.”Фейсбук” е арена на личности, роли, събития, лица в сложни и заплетени връзки.

М. разказва: „Хванах го в изневяра. Разбрах от социалната мрежа. Аз нямах профил, но той си беше направил. Проверих го и видях публикувани негови снимки с друга жена в чужбина. Проверих и нейния профил. Тя се беше регистрирала на неговия адрес! Проверих му телефонната сметка – 340 смс-а изпратил на същата жена за един месец! Намерих и бележки, че й изпраща всяка седмица пари в чужбина.Призна си изневярата и се разведохме.”

А. е от скоро разведена, поради фейсбук изневяра на съпруга: „Живяхме пет години без брак.Решихме да узаконим връзката си и да имаме деца. Непрекъснато е в нета. На втората година от брака ни видях чата му отворен и прочетох разговорите му с любовницата му – танцьорка на пилон в курортен комплекс, с която се запознал в социалната мрежа. Не отрече изневярата. Разведохме се.”

Л. е имала дълъг брак и многократно е била лъгана от съпруга си: „Постоянно ме лъжеше. Последният път ме излъга, че отива в командировка в София, а във „Фейсбук” се появи отбелязан в снимка на любовницата си от Варна. Позите им бяха предизвикателни.Всички ги видяха. Опозори ме и ме унижи публично.Взех решение да се разведа с него”.

Е. е пострадала от бивш съпруг „трол”: „След като се разведохме се превърна в „трол”, а и плащаше на тролове, за да ме тормози. Такъв си беше и по време на брака ни – хулиган, злобно същество с предизвикателно поведение, обидно държание спрямо мен и агресивен.Пишеха нелепости за мен в интернет и социалната мрежа, разпространяваха клевети, слухове и компромати. Целта му беше да се изкара пред хората, че той е жертвата, да ме напада и компроментира в публичното пространство.Демонстрира си простотията, насажда вражда и омраза, омръзнал е и на мен и на другите потребители, но изпитва удоволствие от собственото си инфантилно поведение”.

И. е мъж, който наскоро е напуснал социалната мрежа: „Омръзна ми разни жени да ми се предлагат, да ме свалят и да ми досаждат. Фейсбук се феминизира. Не удовлетворява потребностите ми”.

Р. : „ Чиста загуба на време е висенето във Фейсбук. Може да попаднете на всякакви лъжци, измамници, лицемери, хора с фалшива самоличност и търсачи на секс авантюри. Непрекъснато попадам на такива и ги блокирам. Обяснявам им любезно, че това не е сайт за секс контакти, но не разбират от дума. След като ги блокирам си отмъщават като лисицата и гроздето: „Кисело е!”


Трол – зло, пакостливо същество, според скандинавската митология. Интернет трол е човек, който публикува в чатове, дискусии, коментари, публикации,блогове с цел да предизвика противника, да го опозорява, да го обижда, да му пречи и да го тормози, държи се арогантно, провокативно и настойчиво занимава аудиторията не по темата, разпространява слухове, лъжи и клевети за конкурента.

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email