Жертви на изнудване от домашен насилник

Изнудване от домашен насилник

домашен насилникЛипсата на защита от домашно насилие и толерирането на това явление  от властите създават у домашния насилник чувство на безнаказаност и превъзходство. Обикновено зад насилническото поведение на домашния насилник се крият други мотиви – желание за власт и контрол над жертвата, подчинение, изпълняване на неговите условия.Това той постига  чрез тормоз и нечестни прийоми  с цел придобиване на материални блага /имоти, вещи/ и влияние.

Най-често срещано е изнудването за имоти. Жертвите на домашно насилие са изгонени от семейното жилище, оставени са без дом, без работа, без доходи, без подкрепа от страна на обществото. Насилниците много умело се възползват от създалата се ситуация и започват агресивен тормоз върху жертвата, която е оставена в състояние на безпомощност, като целта е тя да бъде принудена да се откаже от семейното жилище, от имотни претенции, от децата. Притиснати от така създадената ситуация много от жертвите на домашно насилие се пречупват и се отказват да водят битката с изнудвача – насилник.

Млада жена – жертва на домашно насилие е заплашена от съпруг-насилник, че ако подаде молба за развод, той ще представи в съда неин порно клип и ще й вземе децата.Жертвата е била принудена да търпи него и насилническите му методи.

Мъж е обвинен в домашно насилие над възрастната си майка, която заедно с другия си син използва закона за защита срещу домашно насилие за да го лиши от имот.

С актове на сексуално насилие домашен насилник е отнел владение и ползване на недвижим имот и движими вещи от пострадалата по време на развод.С вменен страх от нови заплашвания и изнасилвания жертвата е принудена да отстъпи.Съпружеското изнасилване у нас не е инкриминирано и насилникът не е наказан.В съдебното удостоверение на пострадалата е записано: „Съпругът й се е опитал да извърши насилствен секс.По вътрешната повърхност на лявото бедро в горната му трета има мораво кръвонасядане с диаметър около 4 см.В долната трета има друго петнисто с диаметър 1 см.По предната повърхност на дясната подбедрица, под коляното има друго мораво кръвонасядане с диаметър 4х3 см.По задната й повърхност има червеникава драскотина 2 см.”Пристигналият полицай на местопроизшествието не е взел никакво отношение, а при разпит е заявил, че не си спомня нищо.По делото за делба съдът не е приел представените съдебномедицински удостоверения на пострадалата, като адвокатката на насилника твърдяла, че не е изнасилване щом като още не е бил прекратен брака, с което допълнително е била оскърбена жертвата.

Заради делба на голям имот, който домашният насилник иска изцяло за себе си, журналистка е обект на психическо и емоционално насилие, заплашване с убийство, заплашване с публично опозоряване в пресата, унищожаване и повреждане на имуществото.Жената е с унищожено имущество в големи размери – вещи на стойност 20 000 лева, публично опозорена в жълта преса и непрекъснато заплашвана с убийство по време на действието на мерки, визирани в съдебна заповед за защита от домашно насилие.Сезирала е прокуратурата – без резултат.

Жертвите на домашно насилие са сигнализирали за проявеното изнудване, но прокуратурата не е взела никакви мерки, като с бездействието си е толерирала това поведение на насилниците.

Правна уредба: чл.213 а, ал.1  от Наказателния кодекс: „Който с цел да принуди другиго да се разпореди с вещ или със свое право или да поеме имуществено задължение го заплаши с насилие, разгласяване на позорящи обстоятелства, увреждане на имущество или друго противозаконно действие с тежки последици за него или негови ближни, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години и глоба от хиляда до три хиляди лева.”

Чл.213 а, ал.2 от НК: „ Наказанието е лишаване от свобода от две до осем години и глоба от три хиляди до пет хиляди лева, когато деянието е:

–          придружено със заплаха за убийство или тежка телесна повреда

–          придружено с причиняване на лека телесна повреда

–          придружено с отнемане, унищожаване или повреждане на имущество” и т.н.

Жалбоподателка от гр.София е изнудена да припише три имота на съпруг – домашен насилник по време на развод и е оставена без жилище в тежко здравословно състояние – онкологично заболяване, като извършителят се опитал и да я убие.Образуваното наказателно дело от общ характер е прекратено по давност.

Жертвите на домашно насилие при проявено изнудване и тотален тормоз не са срещали подкрепа от полицията, която в преобладаващите случаи работи на страната на домашните насилници, толерира прояви на домашно насилие и проявява дискриминация към пострадалите по признак „пол”.

Пострадалите от домашно насилие са били изнудвани и от съда при разглеждане на съдебни дела за делба, като са принуждавали жертвите да подписват споразумения и да се приберат вкъщи при домашния насилник, не са взимали представените доказателства, че имат мерки, постановени със съдебна заповед за защита от домашно насилие, която изключва да бъдат под един покрив с насилника, като съдебните състави са изтъквали, че това са „лични отношения” и не засягали делбата.

При образувани дела по реда на частното обвинение от жертви на домашно насилие за същите прояви, за които извършителят е осъден и по ЗЗДН, съдът е изнудвал пострадалите да се срещат с палачите си и да подписват споразумение.При направени възражения от страна на жертвите, че не могат да се срещат с извършителите на домашно насилие, защото имат наложени мерки за защита по ЗЗДН, съдът е постановявал оправдателни присъди за домашните насилници.

В съда са били подлагани на репресии и адвокати правозащитници и специалисти по домашно насилие.

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email