В капана на изнудването

в капана на изнудванетоСиноними на думата „изнудвач” са мошеник, измамник, лихвар, коварен човек, склонен да изнудва. Психолозите го определят като „неуловима порода”. Оттук произлизат и трудностите за забелязването му, определянето и улавянето му. Най-характерните черти на изнудвача са, че злоупотребява в тежки житейски ситуации и владее до съвършенство измамата. Жертвите на изнудване разбират твърде късно истинското „Аз” на изнудвача и не са в състояние да реагират адекватно, затова дълги години не могат да се освободят от пипалата му.

Жертвите на домашно насилие в много случаи са обект на изнудване от домашния насилник. Те се оплакват от депресия, нервност, тревожност, страх, паник атаки – прилошаване, сърцебиене, изтръпване на части от тялото, мускулни спазми, учестено дишане, „мравучкане”, а преживелите психическо и емоционално насилие често остават травмирани за цял живот и се нуждаят от дългосрочно възстановяване. Най-тежката форма на психическо насилие е „емоционалното изнудване”, при което изнудвачът вменява на жертвата вина и страх, че ако не се подчинява и не изпълнява условията му, ще бъде убита, ще пострадат децата ѝ близките ѝ, ще пострадат животни и вещи към които е привързана, ще я остави без финансови средства,  ще разгласи за нея позорящи я обстоятелства, заплашва я, че ако го напусне ще се самоубие. Чрез тези подходи изнудвачът – домашен насилник я манипулира, контролира и държи в подчинение, зависимост и страх.

В Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени са включени всички видове насиилие: физическо, психическо, сексуално, икономическо,  брак по принуда, тормоз, насилствен аборт, обрязване и др.

От 06.06.2013г. е приета нова законова разпоредба за по-добра защита на жертвите на домашно насилие в Европейския съюз, според която жертвите на домашно насилие се третират с уважение  и полиция, прокуратура и съд трябва да са специално обучени как да се отнасят с тях по подходящ начин, съществува подкрепа на жертвите във всяка държава членка на ЕС, оказва им се помощ и защита във всяка държава членка, където пребивават и др. Тази законова разпоредба ще се прилага от 2015 година.

Имайки предвид липсата на традиции в борбата с домашното насилие у нас, балканският манталитет, незаинтересоваността и необучеността на властите у нас да оказват подкрепа и защита на пострадалите, жертвите на домашно насилие ще продължават да бъдат и жертви на изнудвачи –домашни насилници.

Ето някои симптоми, по които може да разпознаете изнудвача – домашен насилник:

Той е несоциализиран тип, който заема пози на превъзходство и изисква специално отношение. Често е аутсайдер с нереализирани способности да се интегрира трайно в обществото или семейната среда.Повърхностен е, прехвърля отговорности и задължения на другите, липсват му задръжки – демонстрира незаинтересованост и отрицателни реакции като: гневни изблици, ярост, неучтивост, обидно и унизително отнасяне. Говори само за себе си – не го интересуват другите, има презрително отношение към тях, с лекота изрича както хвалебствия /по отношение на себе си/, така  и отрицания / по адрес на останалите хора/. Непрекъснато се самоизтъква, измисля си фалшива автобиография, страда от самохвалство, като се описва винаги в превъзходна степен /той е „най”/.Страда от налудничеви идеи – за успех, могъщество, богатство, всезнание. Безразсъден е като поведение – безразсъден е като шофьор, алкохолик, наркоман, комарджия. Хамелеонна природа има – често сменя настроенията, но се отнася зле предимно с близките си – съпруга, деца, колеги, приятел, съсед.Като перфектен манипулатор се обгражда само с добри хора, които да го търпят и съжаляват. Изпитва страх от разкриване на фалшивата му биография, истинските му мотиви за поведението му, чувствата и желанията му. Използва насилие – хронично вербално и физическо за прикриване на собствените емоции и слабост.

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email